Asuinsijoja jäljittämässä

Viimeisestä kirjoituksesta on vierähtänyt jo yli kolme kuukautta. Uusia henkilötietoja en ole sivuille tänä aikana laittanut, mutta olen etsinyt perheiden asuinpaikkoja ja lisännyt linkkejä Maanmittauslaitoksen Karttapaikkaan.

Seuraavassa kerron, millä tavalla minulla on tapana selvitellä asuinpaikkojen sijaintia. Esimerkkinä toimii talo, jota nurmekselainen Gabriel Meriläinen (1785-1850) henki- ja rippikirjojen mukaan isännöi 1840-luvun puolivälissä. Talon maakirjanumero oli Ylikylä 18, isonjaon jälkeen Ylikylä 28. Minulla ei ennakkoon ollut käsitystä, missä päin Ylikylää tila on sijainnut

Ensimmäiseksi katsoin Veijo Saloheimon kirjoittaman ’Nurmeksen historia’ -teoksen isäntäluettelosta, että talon nimi oli Havukka. Lisäksi tarkistin, ettei taloa ollut mainittu eikä sen paikkaa osoitettu Saloheimon toisessa julkaisussa ’Pohjois-Karjalan asutusmuodot 1600-luvulla’.

Päätin vilkaista Nurmeksen vuoden 1915 henkikirjasta, tunnettiinko talo siihenkin aikaan Havukka-nimellä. Kyseinen sivu kuitenkin puuttui Arkistolaitoksen Digitaaliarkistosta – samoin henkikirjan 1910 vastaava sivu!

Tarkemmin katsoen henkikirjasta ei sittenkään puuttunut välistä sivua, vaan vain joukko Ylikylän taloja tietyltä numeroväliltä. Mieleeni juolahti, että nämä talot oli saatettu liittää 1900-luvun alussa perustettuun Valtimon pitäjään. Näin olikin, Ylikylä 28 löytyi Valtimon henkikirjasta 1915 – ja oli nimeltään Havukka.

Tämän jälkeen tein Karttapaikassa haun Havukka-sanalla, mutta sellaista kohdetta ei löytynyt nyky-Valtimolta. Nurmeksesta löytyi Havukka-niminen metsäalue ja Havukkala-niminen tuttu maatila, mutta kumpikin kaukana Valtimosta.

Seuraavaksi silmäilin, mitä Maanmittauslaitoksen Vanhat painetut kartat – siis 1970-luvun peruskartat – kertoivat Valtimon ja Nurmeksen rajaseudusta. Vaan ei osunut näköpiiriin Havukkaa eikä Ylikylä 28:aa Saramojoki-lehdeltä, Sivakka-lehdeltä tai Valtimo-lehdeltä.

Palasin Karttapaikalle ja hain kaikki Havukka-alkuiset paikat koko Suomesta. Kun karttaa tarkensi Nurmeksen Ylikylään, kylän Valtimoon rajoittuvaan osaan, läheltä toisiaan löytyi Havukkavaara, Havukkalampi ja Havukkapuro. Tämä ei voinut olla sattumaa.

Eikä ollutkaan. Kun etsin saman alueen vanhan peruskartan Saramojoki-lehdeltä, näin että Havukkavaaran eteläpuolella sijaitsivat maakirjanumero Ylikylä 28:n tilukset. Aiemmin karttalehteä silmätessäni en ollut sitä havainnut. Jossakin vaiheessa 1900-lukua tila oli siis siirretty takaisin osaksi Nurmeksen pitäjää. Tilusten keskellä sijaitsi peruskartassa Rinteelä-niminen talo. Nyt täytyi tarkistaa, olisiko se aiemmin tunnettu nimellä Havukka.

Tarkin painettu kartta alueesta ennen 1970-luvun peruskarttaa on vuoden 1941 taloudellinen kartta mittakaavassa 1:100 000 – ja onneksi satun sellaisen omistamaan! Siitä selvisi, että Rinteelän nimi todellakin oli ollut Havukka. Tai ainakin suurin piirtein samalla paikalla sijaitsi silloin Havukka-niminen talo.

Gabriel Meriläisen hallitessa tilaa sata vuotta aikaisemmin Havukan pihapiiri on voinut olla hiukan eri kohdassa, mutta Ylikylä 18:n (uusi 28) sijainnin saattoi nyt kuitenkin riittävällä varmuudella ja tarkkuudella osoittaa Karttapaikalta.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s